2.3.15

::laksa asam::

assalamualaikum
holllaaaa uolsss
selamat petang..
seminggu tak hapdet..kehkehkehkeh..aritu dah hapdet pakai phne tp tak publish plak..line semput kot..emmm sabor je la kannnn..
ptg tadi lepas balik kerja terus bergegas berlari ke dapur.. nak senaman kat luar mmg tak la kan..so berlari
je la kat dapur..harini mood terlebih rajin..sampai rumah salin baju solat asar siap² dan terus g dapur nak memasak..tekak ni teringin plak nak makan laksa asam..
kebetulan hari ni hari Khamis,ada pekan sehari kt sini so aku terus g beli bahan nak buat laksa..smpai juga hajat nak makan laksa..kalo beli tak puas..buat sendiri lagi sedap kot..hihihihi..laksa asam ni memang makanan kegemaran aku dan keluarga aku..blh dilabelkan sbg hantu laksa dah kami ni..hikhikhik..kalo time raya laksa memang menu wajib kat rumah aku..org dtg mesti akan cari laksa punya..kalo takde nampak la riak hampa di wajah mereka..cewahhhh..hahahha..
tak payah banyak cerita..meh aku nak share resepi kuah laksa..kalo korang teringin nk makan,korang boleh buat sendiri..senang je..yang pasti sedap dan mabeles..hihihihi..
bahan² asas nak buat kuah laksa :
i) semestinya ikan..aku guna ikan selayang..kenal tak ikan selayang??kalo tak kenal sila tnye pakcik gugel..ikan ni tadi aku beli sekilo je..dalam 15 ekor camtu..
ii) daun kesum dengan bunga kantan adalah wajib sebab bau tu akan menyedapkan lagi aroma kuah laksa tu..
iii) garam secukup rasa,perasa,gula sikit..
iv) asam keping ikut suka masam
v) cili kering dan cili api ikut pedas mana korang nak
cara nak buat senang je ;)
- mula² korang rebus ikan selayang td..letak garam dan asam keping sikit..rebus sehingga ikan masak ye..dah rebus tunggu ikan sejuk sikit n then korang blend..
- stail aku ikan tu aku tak asingkan pun tulang ng isi..aku blend sekali lepas tu tapis..jgn risau isi ikan n tulang diasingkan dalam tapis..blend ikan smpai habis..
- dah blend ikan and tapis,daun kesum and bunga kantan tu korang belah la kemudian campak je dalam kuah ikan td..
- cili kering and cili api korang blend smpai lumat..sila pastikan lumat ye sbb nya kalo tak lumat nanti biji dia akan timbul dalam kuah..ini akan buat kuah korang tak cantik..
- pasang api dapur kemudian korang tenggek kan la.. perasakan dengan garam,gula dan perasa secukup rasa..masukkan juga asam keping..masak sehingga kuah mendidih ye..korang rasa la lepas tu..pastikan sedap ditekak korang ye..
haaaaa...senang je kannnn..semua org boleh buat..
untuk laksa plak,aku beli laksa kat kedai tu..nak buat laksa gandum mmg aku tak reti..ada sesiapa sudi ajar aku buat laksa gandum tak??..hikhikhik..
laksa tu korang rebus je terus dlam periuk..setengah orang akan rendam dlu laksa tu..aku tak payah rendam² lambat..( padahal nak cepat + malas kannn ) alasan ko je tu jemah oiii..hahahhah..
petua nak bg laksa tu kembang elok n lembut lepas siap rebus tu korang tambah air satu jug dlm laksa tu..biarkan.. nak makan baru korang sejat laksa tu and bilas..sedia utk dihidangkan..
ulam-ulaman terpulang kat korang la..
yang wajib ada
:timun disagat halus
:bawang besar dihiris nipis²
: limau kasturi :cili api kalo sape yg suka pedas
:telur rebus
ada setengah orang letak salad,daun selom,kacang panjang..ikut suka korang la nk letak ulam apa ye..
dah senang kannnnn..buat sendiri lagi puas hati dari beli..tp kalo malas juga tak boleh buat apa la..kena la beli..hehehehe..
opsssss,terpanjang plak entri kali ni..hihihihi..
ni kuah dia..hihihihi..
sedia untuk dinikmati..

selamat menjamu selera;)

ok uolsss..stop sini dlu..

adiosss!!!cau cin cau sirap ;)

lots of love ;)

mak jemah kata : sekali sekala rajin itu perlu..walau cmne malas sekali pun kena rajinkan juga ;)

16 comments:

  1. Salam kenal mak jemah.... tadi baru buat laksa kwn tempah😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal zana fahmi..waaa ye ke..tokei laksa pa..boleh naik hantu bila nmpk laksa..kehkehkehe

      Delete
  2. Hai MJ, jm baru je buat laksa pd hari msia ri tu, cara kita buat laksa lebih kurang je cuma bezanya jm asingkan isi ikanastu jm blender cili kering bersama bawang besar atau bwg london. Bila agaknya leh mkn laksa mj yg buat ye :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nafsu makan sekarang ni makin membuak2..hahahhaa..asik nk mkn jek..hehehhe..tu la..biasanya ramai yg buat akan asingkan isi ikan dengan tulang..MJ malas n nk cepat blend je terus..ohhh JM letak bawang ye..MJ x letak pun..
      eh bisa diatur..mari la sini boleh rasa MJ masak..hikhikhikhik..

      Delete
  3. Oh laksa.. Sedapnya!!
    Jemput singgah umah saya
    masuri24.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap azira..sy boleh naik hantu bila nmpk laksa..hikhikhik,...
      makanan kegemaran kekdahnya.,..x boleh buat ape la..hehehhhe..
      in shaa allah akan singgah di rumah awk :)

      Delete
  4. wow sedap nyer..boleh la share ni..eda pun nk belajar nak buat laksa

    ReplyDelete
  5. mak jemah kena terjah.. ada blog rupanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahhhh..abam meng terjah kita..hikhikhik..ada la abam meng..abam meng tu je tak BW..
      meh la singgah selalu ye :)

      Delete
    2. kalau AM singgah d blog JM..mmg senyum sampai ke telinga..tapi beliau x boleh singgah selalu..BZ!!..i know lah heeee

      Delete
    3. JM..hahaha..dia kan Perdana Menteri to be..memang bz memanjang la kan...hehehehheh :))
      haaaaa..how u know JM..abg JM eh?hikhikhik

      Delete
  6. mrs pun suka buat sendiri..lebih puas makan dari yang beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan mrs smile kalau laksa buat sendiri..puas makan..kuah pun pekat kalau kita buat sendiri :)

      Delete
  7. nampak mcm senang...tapi xpernah nak cuba..ihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat cara org malas je..hihihi..time rasa nk makan baru la MJ buat..cuba la..senang je dan puas hati makan kalo buat sendiri

      Delete