28.6.14

~mari belajar buat kuih tart ( part 2 ) ~

~dear diari~
assalamualaikum

hello hello hoollllaaaa :)

esok dh puasa..mlm ni jgn lupa terawih ye pembaca tersayang :) lepas tu kena sahur okeh :))
okeh semalam mak jemah dh bg resepi utk kulit kuih tart kan..sape yg tertinggal resepi tu boleh klik SINI
hari ni plak mak jemah nk bg resepi untuk topping/inti/filling dia okeh..mak jemah bg 3 resepi filling dia ye
check it out bebeh :)))
p/s : entri part 2 ni agak panjang sikit..jgn jemu eh :))

:resepi 1 :
::cream cheese filling::
bahan-bahan :-
  • 250gm cream cheese
  • 50gm gula kastor/gula halus
  • 1 biji telur gred B
  • 1/2 sudu teh esen vanilla/esen lemon
cara nak buat adalah :)) senang je..kehkehkeh
  • putar cream cheese dan gula hingga sebati
  • masukkan telur td n esen vanila kemudian putar smpai kembang setaman okeh..hahaha..
  • dh kembang molek adunan td kemudian isi dalam piping beg
  • kemudian letakkan jem ikut kesukaan korang x kira la jem nenas ke blueberry ke strawberi ke ikut sedap korang la eh n then pipingkan cream cheese td ats jem tu..lepas tu korang boleh ukir corak atas cream cheese tu..
  • bila dh siap semuanya,bakar selama 5 minit.untuk tahu cream tu dh masak,korang sentuh cream tu kalo x melekat dh masak la maknanya..kehkehkeh..
senang kan..selamat mencuba ye..nah gambar utk korang :)

-cara piping cream cheese-

-cream cheese blueberry-

-tadaaaa..dh siap separuh sblm dibakar-

:resepi 2:
::fruit kastard::
ingredient dia adalah :))
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1 sdu besar gula kastor
  • 2/3 cawan susu segar
  • 15gm butter
  • 1 sudu teh esen vanila
  • pewarna kuning
cara dia cmni :
  • satukan semua bahan td kecuali butter dan esen vanila
  • kacau menggunakan whisk sambil masak dengan api perlahan sehingga pekat
  • kemudian padam api dan masukkan butter n esen vanila
  • dah siap sume masukkn kastard dlm piping beg kemudian paipkan ke dlm kulit tart 
  • akhir sekali boleh hias dgn buah kesukaan korang
  • tart buah ni x perlu bakar dah..korang hias buah pastu ngap je terus :))
selamat mencuba..nah gmbr lg utk korang :))

-yummy kan..kehkehkeh-

-ikut korang la nak letak buah apa pun-

-tart buah terselit..hohohoho-

:last resepi:
::tart telur:

kita perlukan
  • 1 cawan susu cair/segar
  • 1 cawan air suam
  • 1 cawan gula halus
  • 1 penutup esen vanila
  • 4 biji telur gred B ( sila gunakan telur gred B ye :)
  • sedikit pewarna kuning
  • 1 sudu tepung kastard
cara buat dia begini :)
  • kacau gula dgn air suam hingga larut
  • bila gula dah hancur dan air telah sejuk,masukkan semua bahan yg lain dan kacau sebati.
  • tuang adunan ke dalam kulit tart yg telah dibakar td.
  • kemudia dh siap susun cntik2 dlm dulang pembakar n then korang bakar lg dengan suhu 180 oc selama 10-20 minit atau adunan telur tu masak :)
selamat mencuba..gambar terakhir utk korang :)

-tadaaaa..mak jemah x mkn tart ni..kehkehkeh-

-anak murid baru belajar-

-kurang cantik-

-dalam ketuhar-

selamat mencuba okeh..kalo x phm ape2 boleh komen kt bawah..

adiossss!!!cau cin cau ;)

lots of love :)

mak jemah kata : buat satu perkara tu biarlah ikhlas


2 comments:

  1. Jm suka jugak fruit custard tu nyum nyum nyum

    ReplyDelete

  2. Mai la raya umh mj..nnti mj buat kan kuih tart okeh..demimu jm ku gagahkan buat jgk..kehkehkeh..ayat x menahan kan jm;)

    ReplyDelete